İdea Teknoloji Çözümleri AR-GE ve FinTek'ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yalcin Tercan, BThaber Gazetesi Bilişim 500 Özel dosyasında, bilişim sektörünün geleceğiyle ilgili öngörülerini paylaştı.
İdea Teknoloji Çözümleri AR-GE ve FinTek'ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yalcin Tercan, BThaber Gazetesi Bilişim 500 Özel dosyasında, bilişim sektörünün geleceğiyle ilgili öngörülerini BTHaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi ile paylaştı. Yalçın Tercan, 2022 yılında bilişim sektöründe dünya pazarının 4.4 trilyon dolar büyüklüğüne ulaştığını belirterek, Türkiye olarak pazardaki payımızı artırmanın gerekliliğine dikkat çekti. "Verileri katma değere dönüştürmek önem kazanacak" dedi. Tercan, şöyle konuştu:
"İdea Teknoloji Çözümleri teknoloji üretebilen bir firma. Yerinde Ar-Ge Merkezi olan şirketimiz literatürdeki gelişmeleri müşterilerine katma değerli çözüm olarak sunma amacıyla hatırı sayılır Ar-Ge yatırımı yapıyor. Bu kapsamda CRM'de verileri değere dönüştürme konusunda yeni teknolojileri kullanıyoruz. Satış dağıtım alanındaki bilgi birikimi ve veri yönetim tecrübesi kullanılarak firmaların çeşitli karar aşamalarında kritik öneme sahip talep tahmini için analitik tabanlı yaklaşımlar geliştirerek karar destek sistemlerine katkıda bulunacak çözümler sunuyoruz. Müşteri ihtiyaçları ve öğrenme algoritmalarını besleyecek büyük verileri kullanışlı hale getiren “data lakehouse” teknolojileri kullanıyoruz. Geleneksel satış perspektifi ve tecrübesini de modele dahil eden, değişen ortam ve hiyerarşi koşullarına göre yorumlanabilir, kısıtlar altında tahmin yapabilme özelliğine sahip akıllı modeller için yapay zeka teknolojileri kullanarak satış/sipariş tahmin çözümleri geliştiriyoruz.
Önümüzdeki dönemde yapay zeka ve makine öğrenimiyle verileri katma değere dönüştürme süreci daha da önemli hale gelecek. Diğer taraftan CRM sektöründe şirketler bayi/müşteri değerlendirmesini hala satış ekibinin tecrübesine göre yapıyor. Biz bu konuya kredi ilişkisi yönetimi olarak bakıyoruz, satış ve mali bilgileri ve devasa veri kümelerinin yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarıyla analizi sonucunda bayinin finansal durumu puanlayan ve mali yapısını izleyen çözümler geliştiriyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem, maliyet tasarrufunun ön planda olduğu bir dönem. Bu dönemde de teknoloji yatırımı yaparak sunucusuz mimarilerle daha düşük maliyetle daha fazla ölçeklenebilir, daha fazla esneklik sağlayarak sunucu yatırımı yapma ve satın alma, sağlama ve yönetme maliyetinden tasarruf yapıyoruz. Aynı zamanda özel entegratör olarak, CRM müşterilerimize mobil çözümlerden sahada sıcak satış yapabilme imkanı da sunuyoruz. Mobil çözümlerin sektördeki payının bu tip uygulamalarla artacağına inanıyoruz. Artan verimlilik ihtiyaçları doğrultusunda günlük ziyaret süresini kısaltan, daha çok ziyaret yapılmasına olanak tanıyan, satış noktalarından doğrudan ön sipariş alınabilen mobil uygulamalarımızın kullanımındaki artış da bunun açık bir göstergesi.
Dünyada ve Türkiye’de bilişim pazarının da bu teknolojiler çerçevesinde büyüyeceğini görüyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe 2022 yılı Dünya pazarındaki büyüklük 4.4 trilyon dolara ulaşmıştı. Büyüme oranının yıllık yüzde 5 olduğunu varsaydığımızda yaklaşık 246 milyar dolarlık büyümeden Türkiye olarak payımızı artırmalıyız.
Bilişim 500 sektörde gündem ve katma değer sağlama misyonunu başarılı bir şekilde yerine getiriyor. %74 büyüme gösteren sektörün alt kırılımlar ve kategorilerdeki objektif durumun ekosistemle paylaşılması çok önemli. Yerli üretici olarak CRM yazılım sektörünün büyümesinde önemli bir pay almamız bizi gururlandırıyor."